skip to Main Content

Planlægning!

Rejs alene eller sammen med nogen?

Start med at beslutte om du rejser bedst alene eller sammen med nogen. At rejse alene er på ingen måde ensomt, da du med garanti vil møde en masse fantastiske mennesker på din rejse.

Fordelen ved at rejse alene er den frihed det giver, at kunne opleve uden kompromis og til selv at bestemme farten.

At rejse med nogen kan være en udfordring. Især hvis forventningerne er forskellige og man ikke kommer afsted med den rette rejsemakker. Et godt venskab er ikke en forudsætning for, at man kan rejse sammen og selv kærestepar kan få det værste frem i hinanden på rejser.

Som udgangspunkt har den rigtige rejsemakker samme sovevaner som dig, samme energiniveau, samme humor og samme forventninger til hvornår man skal tie og tale.

Fordelen ved at rejse med nogen, er at man for evigt har skabt et minde sammen. 4 øjne ser altid bedre end 2, så rejser man som et team, er det ofte lettere at navigere gennem de udfordringer der opstår.

Det er fedt når den enes svaghed er den andens styrke. Som fx at Peter har indbygget Google Maps i sin hjerne og aldrig farer vild, mens jeg kan gå forkert i min egen opgang.

Til gengæld er jeg den der taler med fremmede mennesker, mens Peter hellere betaler en forkert pris, end at skulle gå tilbage og gøre opmærksom på, at der er lavet en fejl.

Planlæg selv, eller bureau?

Jeg mener, at det er vigtigt at prøve begge dele, for at vide hvad man har det bedst med. Personligt foretrækker jeg selv at planlægge. Jeg elsker at søge efter billetter og hoteller og for mig er dette en ligeså vigtig del som selve rejsen.

Jo mere rejseerfaring man får, jo mere vil man nok også få lyst til at planlægge selv.

Når jeg/vi rejser har vi styr på flybilletter og overnatning hjemmefra, men vi booker aldrig oplevelser før vi er på destinationen. Jeg elsker at vide, at jeg har fået den bedste pris på hotellet ved at booke i god tid, men jeg vil have frihed til at være spontan mht. oplevelser.

Der er dog også en tryghed i at få et bureau til at planlægge og de danske rejsebureauer er super professionelle og gode til at lytte til dine ønsker.

Det er ikke på alle rejser at der er en prisbesparelse på at planlægge selv, men ved at bruge de korrekte medier oplever jeg ofte, at der er lidt at spare.

Find din rejsetype: Luksus, Budget / planlægning, ingen planlægning

Jeg har prøvet hele paletten fra 5-stjernet luksus til budget backpackerliv med ildelugtende køjesenge.

Det vigtigste er at være ærlig overfor sig selv. Vi har alle sagt om kælderværelset uden vindue, at man jo ikke skal opholde sig på hotellet, men alligevel endt der tidligt fordi fødderne var trætte.

Samtidigt kan streetfood til 10 kr. være blandt de største madoplevelser man får i sit liv og en fin restaurant kan ende med at skuffe.

Luksus er ingen nødvendighed, men kan være en del af oplevelsen. Sæt dine forventninger efter prisen og accepter de forhold der er. Magelighed kommer nok lidt med alderen, men det er også muligt at rejse på budget selv om overnatningen er i god stand.

Du kan sagtens sidde en eftermiddag og beslutte at tage ud i lufthavnen og købe den første og bedste rejse. Du kan ankomme til en destination uden at vide hvor du skal hen, hvor du skal sove eller hvad du skal spise. Alt kan planlægges undervejs og mange mennesker har det bedst på denne måde.

Ofte er de bedste oplevelser dem, som vi ikke har nået at forberede os på, da forventninger kan gøre, at virkeligheden ender med at skuffe.

Jeg er personligt altid godt forberedt hjemmefra. Eller det vil sige, når først jeg er afsted, slipper jeg kontrollen og lader eventyret tage over. For mig er det at søge efter hoteller dog også en slags hobby, så overnatningen er næsten altid på plads hjemmefra.

Rejselængde og tidspunkt på året

Jeg bliver aldrig typen der gider at ligge på en strand 14 dage i træk, men elsker at have tid til spabehandlinger og at ose på lokale markeder.

Den passende rejselængde bør derfor afspejle, hvad du ønsker at opleve og hvem du er som person.

Hvis man som mig lider meget af jetlag, så er det altid godt at planlægge et par dage til at omstille sig andre tidszoner, men vær også realistisk om, hvor længe du gider at være på et sted.

Når vi rejser, sørger vi for at rykke os lidt rundt. For os er 3-4 nætter på sammen hotel perfekt til at nå at opleve det vigtigste, men på vores jordomrejse har vi også planlagt længere ophold samme sted, simpelthen for at koble af, lave hverdagsting og lade batterierne op.

Jeg synes man kan nå at opleve meget på 8-14 dages ferie, men skal du Jorden rundt anbefaler jeg, at sætte minimum 3 måneder af.

Inden du booker din ferie eller jordomrejse, så gør op med dig selv hvor vigtigt vejret er. Australien bliver fx sindssygt varmt om sommeren (oktober – marts) og Caribien plages af hurricanes i perioden juni-november. Brug nettet eller dit rejsebureau til at søge information om, hvornår din destination er bedst at besøge.

Det skal dog lige nævnes at du kan spare mange penge ved at besøge en destination i lavsæsonen og så slipper du for alt for mange turister. Der er selvfølgelig en chance for, at din ferie regner væk, men monsunregn kan jo også være en oplevelse i sig selv.

Vælg destinationer

At vælge destinationer er efter min mening det bedste ved hele planlægningen. Også her er der selvfølgelig forskel på, om du skal på en lang eller kort rejse.

De fleste rejser opstår fordi man har et ønske om at opleve en destination, men der kan vente store oplevelser på destinationer, man aldrig havde forestillet sig, så det handler om at være åben for forslag. Især hvis I rejser flere sammen, så kan andres ønsker måske være det, der i sidste ende bliver dit bedste minde.

Den bedste bog jeg ejer, er mit verdensatlas (en gave fra Peter, årh…) Jeg elsker at bladre rundt i det og opdage lande jeg ikke vidste eksisterede.

Da vi skulle vælge destinationer til vores jordomrejse, var det en kombination af at få så mange nye destinationer med som muligt, men også ønsket om at tage den anden med til destinationer man tidligere havde oplevet alene og været fascineret af. (Se mere under jordomrejse vedr. de destinationer vi valgte)

Jeg vil gerne opleve og føle eventyret, når jeg rejser. Jeg har dog intet behov for at overnatte i naturen eller opholde mig steder, hvor jeg ikke føler mig tryg.

Der er nogle steder jeg har besøgt flere gange, men bestemt også nogle som jeg af politiske eller moralske grunde ikke ønsker at besøge eller støtte op om.

Kun i Malmø har jeg boet på samme hotel flere gange, men ellers har jeg altid forsøgt at få nye oplevelser, hvis jeg har genbesøgt en destination.

Det bedste råd til at vælge en destination må således være, at holde sindet åbent og brug så nettet til at gøre dig klogere på, om det er noget for dig.

Jeg vil anbefale alle at besøge Once upon a Saga, som er min gode ven Torbjørn, der som den første og eneste rejser til alle Verdens lande uden at flyve.

Bestil flybilletter / transport

Som dansker kan vi ikke undgå at være opmærksomme på de klimaændringer Verden udfordres af. Min opfordring skal derfor være, at vi skal flyve med omtanke. Mange flyselskaber er begyndt at ”tilbyde” et CO2 kompensation/gebyr og selv om det selvfølgelig var bedst, hvis vi alle fløj mindre, er det dog et skridt i den rigtige retning. Der findes dog masser af alternativer til fly, hvis du ønsker at rejse ud i Verden. Læs mere på Once upon a Saga.

Når vi ”bare” skal på ferie bruger jeg Skyscanner til at søge efter flybilletter. Her synes jeg, at jeg får et godt overblik over tidspunkter og priser.

Jeg booker næsten altid direkte hos flyselskabet, da man således får mulighed for selv at vælge pladser. På de lange rejser bruger jeg SeatGuru til at se, hvilke pladser man skal undgå på flyet.

Mit foretrukne transportmiddel er dog toget. Jeg elsker at sidde med musik i ørene eller en god lydbog og se landskabet svæve forbi og ændre sig. På de lange strækninger er der god mulighed for at strække ben og nyde et godt måltid mad.

Find overnatning

Jeg kan bedst lide at benytte booking.com – her får jeg al den information jeg har brug for og der er aldrig skjulte gebyrer. Deres søgning er overskuelig at bruge og man kan nemt oprette lister med favoritter.

Når jeg har udset mig nogle hoteller benytter jeg Tripadvisor, da man her har mulighed for at se de billeder, som rejsende lægger op. Professionelle billeder kan ofte snyde og det dejlige værelse er måske ikke så fantastisk i virkeligheden.

Jeg går mere op i anmeldelses karakterer end stjerner. Det mest fantastiske sted jeg har overnattet, var et (dengang) trestjernet hotel på Bali – Villa Kalisat.

Man skal dog være realistisk mht. anmeldelser og tage dem med et gran salt. Der sidder mennesker ude i Verden som ”lever for” at skrive dårlige anmeldelser, så hvis den dårlige anmeldelse går på, at der ikke var kaffe på værelset, så er det nok bare den rejsende der ikke har sat sine forventninger korrekt.

Hvis der er gennemgående dårlige anmeldelser af hygiejne, lugt, sikkerhed eller lign. Så er det dog værd at overveje et andet hotel. Se også på hvor mange anmeldelser hotellet har fået, hvis kun 8 har anmeldt det, vil jeg ikke stole 100% på karakteren.

Det er svært at sige hvad man skal kigge efter, men min erfaring og mavefornemmelse svigter mig sjældent.

Tålmodighed og grundighed er nok mit bedste råd. Jeg prøvede fx i 2018 at finde et rigtigt godt tilbud på det 5-stjenede Tower Club at Lebua i Bangkok (kendt fra Hangover 2 filmen), hvor vi fik en suite på 65 m2 og adgang til Tower club med gratis mad og drikke for under 1.000 kr. pr. overnatning.

Som udgangspunkt bestiller jeg næsten altid med mulighed for gratis afbestilling. På den måde får man noget fleksibilitet på rejsen og så er man ikke bundet, hvis et bedre tilbud skulle dukke op. Ofte kan man afbestille helt op til dagen før checkin.

Jeg er personligt ikke den store fan af Airbnb, men det er selvfølgelig en smagssag.

Se mere om overnatninger under de enkelte destinationer.

Back To Top